Triar l’acabat o vernís

Top Parquet » Triar l’acabat o vernís
Brocha de barnizar parquet sobre suelo de madera medio barnizado

Quan instal·lem parquet o tarima al nostre espai, a més d’escollir el que s’adeqüi millor a les nostres necessitats de pressupost, hem de decidir quin tipus d’acabat o vernís triar. Cal conèixer bé el tipus i qualitat de vernís, material o acabat que volem per al nostre terra, tant si parlem d’una instal·lació nova com en el cas d’haver de “acuchillar”o polir el terra ja instal·lat.

Encara que pugui semblar una elecció fàcil, l’ampli ventall d’oportunitats que el mercat ofereix (més enllà de les limitacions econòmiques) és veritablement inacabable, i amb el pas dels anys, cada vegada més. Per això, a l’hora d’escollir un tipus d’acabat, hem de pensar en tots els factors que incidiran en aquesta presa de decisió, com el nostre estil de vida o el manteniment que necessitarà per lluir un aspecte bonic.

Com experts en la instal·lació de parquet, en aquest nou article al nostre blog Top Parquet, volem parlar-vos del procés d’envernissat i de què hem de tenir present a l’hora de decidir-nos per un o altre, segons les aplicacions d’aquest.

Característiques del vernís

Envernissar, per posar-nos primerament en situació, és el procés pel qual apliquem vernís sobre el nostre paviment, mitjançant el mètode oportú: brotxa, corró, espàtula… Aquest producte és una substància fabricada a base de resines (naturals o sintètiques), dissolta en un líquid, que en contacte amb l’aire, es volatilitza i desseca, donant com a resultat una pel·lícula que protegeix la fusta.

Aplicat sobre la fusta, el vernís és un dels acabats més populars i compleix amb dues funcions bàsiques: protegir-la enfront de la humitat, que és la gran enemiga de la fusta i pot provocar deformacions (agents meteorològics, canvis dràstics de temperatura, vessaments de líquids, etc.), i embellir o enaltir la seva imatge.

Especialment, protegeixen aquelles peces (cadires, taules, ornaments…) o zones (tarimes, terra de parquet, estructures…) exposades al desgast, guanyant resistència i una major durabilitat. Per això el seu ús és molt comú en tot tipus d’elements exteriors.

Parlant del parquet, que és el que ens interessa, segons la superfície i material sobre el qual es vulgui aplicar el vernís concret, hi ha diferents tipus. Optar pel més adequat dependrà d’on es trobi ubicat i els factors que, com dèiem, poden incidir en ell, ja que no serà el mateix un sòl de menjador, que el del bany, o el de la zona del jardí i la piscina.

Acabats per als terres de fusta

Us presentem, a continuació, alguns dels principals acabats que existeixen i que són vàlids per aplicar sobre els terres de fusta, oferint grans possibilitats.

Urea formal: un tipus de resina -o adhesiu- la principal propietat és que, un cop modelada, no s’estova amb la calor sinó que s’endureix a causa de la seva estructura interna. El problema que comporta aquest producte és que és molt tòxic i la seva utilització s’ha limitat en aquest aspecte, veient-se substituïda pel poliuretà.

Poliuretans: Els més utilitzats de moment. Ofereixen més i millors característiques, ja que són més impermeables, més elàstics i podem triar el resultat final entre brillant, setinat o mate. La resistència a l’abrasió és mitjana. És tòxic a l’hora d’aplicar-lo i desprèn una forta olor.

Vernís a l’aigua: Té totes les qualitats per esdevenir el vernís del futur. N’hi ha de moltes qualitats. Són molt elàstics i molt resistents a les taques. A més, es pot escollir segons la quantitat de brillantor que vulguem lluir al nostre espai entre brillant, setinat i mate. Al tenir una base aquosa no fan olor i, el millor respecte als dos anteriors, no són tòxics. Seca ràpid.

Oli: Molts són els qui defensen l’ús de productes naturals d’aquest tipus a la fusta. Els olis deixen un aspecte molt natural i sedós, a més de ser molt resistents a l’abrasió, cosa que els beneficia per ser utilitzats en espais amb molt de trànsit. De la mateixa manera que el vernís a l’aigua, no són tòxics. L’únic inconvenient és que les taques penetren a través d’ells i necessiten d’un manteniment constant (cada sis mesos, aproximadament).

Cera: Era l’opció que es feia servir antigament a les grans mansions i palaus amb terres de fusta. En l’actualitat, amb l’àmplia varietat de possibilitats, l’aplicació de la cera ha quedat relegada. A l’igual que l’oli, necessita d’un tractament i és molt poc resistent a les taques.

Si voleu conèixer més sobre els acabats que podeu donar al vostre parquet o necessiteu resoldre algun dubte concret sobre aquest tipus de terres, no us ho penseu més i feu-nos la vostra consulta. Estarem encantats d’ajudar-vos i assessorar-vos en tot el que necessiteu.