Parquet encolat vs. parquet flotant

Top Parquet » Parquet encolat vs. parquet flotant
Operario marcando con un lápiz el punto de corte durante la instalación de un parquet

Us donem la benvinguda al nostre blog de Top Parquet un any més. Feliç 2022! Gràcies per seguir al nostre costat i esperem continuar parlant del que més ens apassiona -el parquet i tots els seus secrets- en els propers mesos, d’aquest nou capítol de les nostres vides.

Avui, per arrencar, un post on enfrontarem dos dels tipus de parquets més populars. En realitat, no seria exactament un enfrontament directe entre dues tipologies, ja que el concepte de parquet flotant, com a tal, no existeix. El parquet flotant no és un tipus de parquet sinó un sistema d’instal·lació. Normalment coincideix que els parquets multicapa es col·loquen d’aquesta manera, és a dir, “flotant”, no encolats al terra. Per aquesta raó, en correspondre’s aquest format de parquet amb aquesta instal·lació, ha esdevingut popular prendre el concepte del sistema per anomenar-los parquets flotants.

Parquet flotant

Més enllà de l’aclariment anteriorment descrit, coneixerem primer una mica més sobre el parquet flotant, per treure a lluir els seus secrets i així poder diferenciar-lo, després, amb el parquet encolat.

Aquests parquets (hi ha diversos tipus, recordem que el nom els ve del sistema que utilitzen les taules de fusta per unir-se), com el seu nom indica, no van encolats al terra. El sistema està format per un joc de puntes i encaixos als laterals -testes- anomenats machihembrado que, mitjançant cola o, els més moderns, a través d’un sistema mecànic de clic -o lock-; uneixen les taules entre si, de manera que queden encaixades sense anar subjectes a terra. Entre el parquet i aquest, que exerciria de base, s’estén, però, una mena de subsòl, normalment de polietilè i escuma, la funció dels quals és aïllar la fusta de possibles humitats, corregir les possibles imperfeccions del sòl (nivells, forats, malformacions…) i/o eliminar els sorolls que, altrament, sorgirien en trepitjar-lo.

Els avantatges del parquet flotant són molts, per això el sistema és el més popular i els parquets que s’hi ajusten són els més instal·lats:

  • Ràpida instal·lació (cosa que implica, per tant, un preu relativament més econòmic).
  • Es pot instal·lar encara estant l’habitatge habitat.
  • Major adaptació (de la instal·lació sobre paviments que no permetin les garanties d’un terra encolat).
  • Major precisió i varietat d’acabats (en venir envernissats de fàbrica).

Contràriament a tots aquests punts a favor seu, hem de dir que la seva vida útil està més limitada, ja que la capa noble és d’un gruix inferior a la que ofereixen parquets massissos com la tarima o el lamparquet.

Parquet encolat

El parquet encolat, o enganxat, correspon a qualsevol format de parquet, massís o multicapa, que està directament enganxat a terra. Aquest sistema d’instal·lació, consegüentment, exigeix ​​certs requisits amb la base -el terra de l’espai- quant a anivellació, humitat, neteja i higiene, o qualsevol impediment que pugui afectar la correcta adhesió del parquet. A més, al revés del que passa amb el parquet flotant, la seva instal·lació exigeix ​​més feina i un temps d’inhabilitació, ja que no s’ha de trepitjar el terra acabat de col·locar. Pel que fa als seus punts forts, podem dir que:

  • Elimina totalment el soroll de la petjada.
  • Minimitza les dilatacions del parquet.
  • Aporta més fermesa al terra.
  • Permet ser instal·lat sobre calefacció radiant, a la qual millora la seva eficiència.