Com netejar i mantenir un terra de parquet

Top Parquet » Com netejar i mantenir un terra de parquet
Mopa en suelo de parquet

La neteja en qualsevol tipus d’instal·lació que gaudeixi de parquet a terra, no esdevé una tasca senzilla quan no sabem com dur-la a terme, ja que podem desconèixer quins productes utilitzar, si l’anem -o no- a fer malbé amb els estris que tenim a l’abast, etc. Per aquest motiu, des d’aquesta entrada al nostre blog de Top Parquet, avui volem oferir-vos algunes recomanacions de com mantenir i netejar el parquet, correctament. D’aquesta manera, aconseguireu que es conservi en perfectes condicions durant molt més temps.

La popularitat actual del parquet brinda aquest moltes possibilitats. Són diverses les opcions que trobem al mercat les quals ens garanteixen la mateixa funció: usant “aquest” producte específic, aconseguirem els millors resultats. La veritat és que cada tipologia de fusta té les seves particularitats i, per tant, el millor que podem fer és seguir els consells dels professionals que han realitzat la seva instal·lació i les recomanacions del fabricant en qüestió.

Si mai dubteu, de tota manera, del producte, atès que no ho heu utilitzat amb anterioritat en el vostre sòl; sempre podeu aplicar una petita mostra en un espai poc visible del parquet així, si no aconseguim els resultats esperats, la franja mínima no es veurà.

Què cal evitar?

Una de les principals regles a tenir en compte per al manteniment del nostre sòl de fusta és evitar arrossegar qualsevol tipus d’element (moble, instrument, electrodomèstic…) per terra. Tot i que les millores en el parquet han contribuït a potenciar la seva durabilitat, aquestes superfícies segueixen sent bastant sensibles a les ratllades, més si l’arrossegament que realitzem obliga que tot el pes recaigui sobre ell. Millor evitar-ho, d’aquesta manera estalviarem futurs disgustos, igual que el fet d’usar talons per casa, pel mateix motiu.

Si el teu parquet és de fusta (hi ha sòls de fusta original, vinils, laminats…), estarà envernissat. En aquests casos, és preferible utilitzar una aspiradora amb raspall suau que una escombra, a l’hora d’eliminar la pols. D’aquesta manera, no hi ha cap possibilitat de remoure el vernís.

Líquids sobre el parquet

Certament, alguns productes líquids amb el parquet, no són bons amics. No podem deixar de pensar que la matèria primera d’aquest és la fusta, i tots sabem què li passa a la fusta quan es mulla, especialment, en excés. Si, per qualsevol raó, s’ha vessat líquid sobre el parquet, hi ha solució si actuem ràpid. En el cas de trobar-nos davant l’ “accident” -quan es vessa un líquid a terra- el fonamental és assecar immediatament, amb un drap net i sec, el líquid abans no s’escampi i filtri per les làmines, penetrant en la fusta. Si, per contra, això passés sense adonar-nos al moment, immediatament quan siguem conscients, un truc és escampar diari sobre la superfície mullada i deixar que aquest absorbeixi tota la humitat durant unes quantes hores. És la forma més efectiva d’evitar que el parquet s’infli i, per tant, que haguem de patir per la seva posterior reparació o instal·lar-ne un de nou.

Esperem que us hagin resultat útils aquestes indicacions per netejar i mantenir el parquet. La veritat és que el seu manteniment és molt fàcil i aquests sòls de fusta no necessiten de moltes cures per lluir, sempre, com el primer dia. Només hem de prestar una mica d’atenció i utilitzar els productes adequats.