Parquet i sol: els efectes de l’estiu

Top Parquet » Parquet i sol: els efectes de l’estiu
Vistas de un salón con abundate sol directo en una gran ventana-terraza

L’estiu ja està gairebé aquí, i amb ell arriben els dies de sol i calor. Portem tot l’any esperant que arribin aquestes tardes i matins al costat de la piscina, torrant-nos al sol, prenent un refresc per mitigar la xafogor. O tirar-nos fresquets al sofà amb l’aire condicionat i relaxar-nos.

Encara que molts esperem amb ànsia l’arribada d’aquesta temporada, cert és que, també, té els seus detractors. Són moltes les virtuts que l’estiu posseeix, però de vegades hi ha contratemps que ens fan veure aquesta estació de l’any d’una altra manera no tan optimista. Cal posar atenció a les plantes i regar sovint perquè no pateixin sequera, recordar tancar portes i finestres per mantenir la major frescor possible a l’interior de casa… I en aquest equilibri, el nostre terra de parquet no pot ser menys.

El parquet, com fusta natural que és, pateix les conseqüències dels canvis de temperatura extrems i, també, pateix imperfeccions: taules inflades o encongides, esquerdes en la fusta… Infortunis que poden agreujar-se si no parem la deguda atenció. Per això, cal estar atents i preguntar-nos -davant la temporada estival- com reacciona el nostre terra i quines mesures hem de prendre per actuar com cal i gaudir del parquet perfecte durant l’estiu.

Factors que incideixen en l’estat del parquet a l’estiu

La humitat és un factor determinant quan parlem de fusta i de parquet. El grau d’humitat és la condició ambiental amb més incidència i afectació. Pel que fa a això, la fusta actua com una esponja i com més aigua absorbeixin les seves cèl·lules més s’inflarà, mentre que, d’altra banda, si no té prou humitat, s’assecarà i es contraurà, podent minvar en el procés. Per això, s’estima que la humitat ambiental idònia que hem de guardar a casa per a l’estabilitat i integritat del parquet ha d’oscil·lar entre el 40% i el 65%.

És important fer cas de les recomanacions del nostre instal·lador de confiança i de les del propi fabricant del parquet instal·lat. No està de més, abans de triar un o altre tipus, permetre que els professionals en qüestió realitzin un estudi previ de l’espai per definir el tipus de fusta que millor s’adequa a les circumstàncies de la nostra llar. D’aquesta manera, podem estalviar-nos molts d’aquests contratemps que es sobrevenen amb els canvis bruscos de temperatura, tant a l’hivern com a l’estiu, i escollir el que millor interactua amb el nostre entorn atmosfèric. Avui dia gràcies a la favorable evolució del mercat i dels materials, no hi ha, pràcticament, contraindicacions que desestimin la instal·lació d’un o altre tipus de parquet, però mai està de més seguir les directrius dels experts per estalviar-nos qualsevol problema.

Consells a tenir en compte

A més de fer cas del consell dels qui en saben, hi ha altres consideracions que podem tenir presents per fugir de qualsevol imprevist i evitar que el nostre parquet es malmeti ara que arriba la calor. Per exemple, l’ús d’humidificadors és una bona opció si tenim excés de sequedat, mentre que l’aire condicionat ajuda a, contràriament, deshumidificar i ressecar l’ambient.

Un altre aspecte que causa grans estralls en els terres de fusta és la incidència directa i constant de la llum solar. Per aquesta raó, és convenient evitar l’exposició prolongada als raigs ultraviolats amb persianes i cortines que enfosqueixin la zona i refresquin l’estada.

Amb aquestes senzilles indicacions podem estar completament tranquils pel correcte manteniment del nostre parquet ara a l’estiu, i gaudir de la seva millor cara durant tot l’any, sense cap contratemps o imprevist a la vista. Si teniu qualsevol dubte sobre com tenir cura del vostre paviment de fusta o esteu pensant en instal·lar-ne un, no ho dubteu i poseu-vos en contacte amb el nostre equip; us ajudarem a resoldre totes les vostres preguntes.