Mantenir un terra de parquet oliat

Top Parquet » Mantenir un terra de parquet oliat
Gran salón con terraza y una magnífica instalación de parquet brillante

Els terres de fusta tractats amb oli són un concepte molt popular i emprat en el nord d’Europa. Als països nòrdics el parquet amb acabats a l’oli esdevé part essencial de la tònica general en paviment domèstic. No obstant això, aquí a casa nostra, la seva instal·lació no es troba, a dia d’avui, molt estesa; encara que en els últims temps van prenent força a poc a poc, fent-se un lloc entre les diferents tipologies de parquet, ja que ressalten la naturalitat i bellesa més pura d’aquests sòls, a diferència dels tradicionals, impostats i, cada vegada més, desfasats acabats plastificats a base de la coneguda urea formol o el poliuretà al dissolvent.

Els vernissos a l’aigua són, actualment, l’opció de referència, ja que els oliats -com dèiem- encara es resisteixen a calar profund en la nostra cultura, i encara que són una elecció molt vàlida per seguir gaudint de la fusta en tota la seva esplendor, els acabats a l’oli són, veritablement, els més naturals, ecològics i menys tòxics del mercat. A diferència dels vernissos, que ens ofereixen un acabat i protecció integral, segellant completament la superfície; l’oli penetra a la fusta sense tapar-la (el que els especialistes anomenem “acabat a porus obert“), que li confereix un resultat final i un tacte 100% natural. A més, un altre handicap dels terres envernissats és que, si bé el seu manteniment és menys periòdic, també és molt més incòmode i costós (en temps, diners i incomoditat) que el que cal fer amb els terres oliats.

Entendreu que us diguem que, gaudir en el nostre espai d’un sòl d’aquestes característiques, especialment, si som fervents apassionats de la fusta i de tots els beneficis que brinda, així com de l’elegància i calidesa de la seva imatge; que “plastificar-la” mitjançant un poliuretà, tot i que és una opció legítima, ens impedeix apreciar, realment, la seva essència natural per quelcom artificial.

Els avantatges dels terres oliats, com veieu, són molts i gràcies a la seva evolució en el mercat podem aconseguir resultats increïbles per al parquet de la nostra llar o espai de treball. Acabats, textures, tacte i colors impossibles d’obtenir amb l’aplicació d’altres productes que dinamiten l’autenticitat de la fusta natural de la qual estan formats.

Manteniment d’un parquet oliat

El terra de fusta oliat no necessita ser fregat tots els dies, però si ha de seguir una neteja metòdica amb un sabó netejador específic per a parquets oliats, que respecti les particularitats d’aquest tipus d’instal·lacions, sense ser agressiu amb l’oli impregnat en la fusta ni causar cap alteració en la seva pigmentació. Aquest tipus de productes, compostos a base d’olis naturals, a més de ser-nos útils per netejar, ens permeten nodrir el terra i protegir-lo al màxim de la brutícia i les taques.

Al mercat trobem diferents possibilitats, però, el producte més conegut i efectiu és el sabó de coco. Lògicament, els sabons per parquets oliats que proporcionen els fabricants d’aquests sòls són els millors i més concrets per al paviment instal·lat, però, de totes maneres, aquest gaudeix de bona compatibilitat.

A més de no oblidar aplicar aquests sabons específics, també us recordem que hem de tenir la precaució de fregar amb una quantitat d’aigua continguda, igual que faríem amb qualsevol altre parquet per no humitejar en excés la fusta, i retirar l’aigua bruta de la galleda quan percebem que aquesta s’ennegreix. Canviar-la a mesura que veiem que s’embruta ens ajuda a no tornar la brutícia ja retirada, de nou, al parquet. L’ús de l’aspiradora i l’escombra són perfectament vàlids en parquets oliats.

Per aconseguir aquests sabons podeu trobar-los, fàcilment, en botigues especialitzades. Com experts, també us recomanem que, si no, els sol·liciteu al vostre parquetista de confiança, ja que ningú millor que un professional que conegui el mercat i la vostra instal·lació per indicar-vos quina opció s’adapta millor a les vostres necessitats.

Recordeu que aquest tipus de manteniment podeu fer-lo vosaltres mateixos, o contractar els serveis d’experts en la tasca, per garantir l’aplicació i desenvolupament del procés de forma apropiada. El vostre terra lluirà el seu oliat com mereix, això sí, si pateix de cops i/o ratllades profundes, haureu de recórrer a la seva reparació amb un poliment abans d’oliar-lo. Si teniu qualsevol dubte al respecte, podeu consultar-nos sense cap tipus de compromís.