Efectes de la humitat al parquet

Top Parquet » Efectes de la humitat al parquet
Taza con agua o infusión derramada en un suelo de parquet

Com a éssers humans, amb tots els sentits i percepcions de què hem estat dotats, solem ser més conscients i percebre, de manera més immediata, els canvis i contrastos de temperatura que els d’humitat. Parlant de l’interior d’un espai on hi ha parquet instal·lat, controlar aquesta característica -que és fonamental per a l’estabilitat d’aquest- no és una tasca senzilla. Precisament, la manca d’exactitud (lògica) d’aquest paràmetre genera condicions crítiques que afecten, directament, la fusta. A l’hivern, per exemple, el funcionament continu dels sistemes de calefacció promou un clima sec que dóna lloc a fenòmens de retracció en la fusta. Mentre que a l’estiu, per contra, la presència d’equipaments de refrigeració artificial, genera un ambient fresc, molt més humit, que tendeix a causar dilatacions en la fusta.

Per això avui, en aquest nou article del nostre blog, Top Parquet, volem aprofundir en les característiques de la fusta i els efectes que pot suscitar la humitat en ella i als terres de parquet.

Fusta viva

La fusta és un material que, com hem parlat en altres articles, es troba a la natura. És un ésser viu, sensible i en contínua interacció amb allò que l’envolta, cosa que suposa canvis en ella. Els arbres de la selva s’adeqüen a les característiques que aquesta els ofereix, de la mateixa manera que els que creixen a la sabana. És a dir, segons el lloc on es trobi, la fusta d’aquests éssers pateix les variacions d’humitat, temperatura, clima, etc., i s’hi adapta per sobreviure. Una simbiosi que podríem observar si col·loquéssim en dues habitacions diferents, una amb molta humitat i una altra seca, un tros de fusta. A la més humida, veuríem com absorbiria part de la humitat de l’espai; mentre que a la del clima sec, la fusta es comportaria de forma oposada, sent ella qui cedís part de la seva pròpia humitat a l’ambient.

A casa, no vivim ni en un bosc tropical ni en un desert com per sotmetre a canvis tan dràstics la fusta del nostre terra de parquet. Però si que, inevitablement, hi influïm quan busquem la nostra pròpia aclimatació segons l’època de l’any en què ens trobem. En aquesta recerca constant d’equilibri amb l’ambient, la fusta canvia lenta, però inevitablement. Les dilatacions i contraccions que s’esdevenen de la seva adaptació fan que es modifiquin la forma i les dimensions originals. Per tant, si això passa a la natura, no es fa difícil imaginar que aquesta actitud es desenvoluparà també en qualsevol espai on aquesta intervingui. Un veritable problema per a un paviment que se sotmetrà a aquests canvis ambientals (calefacció i refrigeració), a més de poder mullar-se -literalment- a causa de petites distraccions i infortunis.

Tecnologia salvadora

Les incerteses que podia sembrar la fusta com a terra, afortunadament, amb el pas del temps s’han pogut dissipar gràcies al paper de la tecnologia -i la seva evolució aquests anys- la qual ha trobat la solució a l’inconvenient. Un dels punts clau ha estat la troballa i la pràctica de la tècnica de compensació de les tensions, a través de la qual fusta ha tornat a trobar la seva estabilitat. Aquesta es basa a encolar més estrats disposats successivament amb fibres creuades, de manera que, com a resultat final, obtenim a partir d’un material simple i natural, un producte d’alta tecnologia i prestacions extraordinàries estructurals. Un particular procediment que ha obert noves fronteres en la utilització de la fusta com a terra de parquet, així com al mercat d’aquests; i ha permès apreciar-ne les aplicacions, fins i tot, en les situacions més complicades.

Si encara teniu dubtes sobre com la humitat pot afectar la vostra instal·lació de parquet i per això no us heu decidit, no ho penseu més i poseu-vos en contacte amb els nostres experts. Els tècnics de Top Parquet som aquí per ajudar-vos i assessorar-vos en tot el que necessiteu.