Eliminar les ratllades de terra del parquet

Top Parquet » Eliminar les ratllades de terra del parquet
Parquet dañado por ra

Cada vegada són més els habitatges, i espais en general, que gaudeixen de la instal·lació d’un terra de parquet, gràcies a la gran quantitat d’avantatges que atorguen les seves característiques. No obstant això, també cal recordar que és un dels sòls que més costa mantenir en perfecte estat, encara que la seva durabilitat -dia a dia- és més gran. Accidents i distraccions quotidianes poden amenaçar l’estabilitat d’aquests, provocant la marca més temuda: la ratllada. És per això que avui, en aquesta nova entrada al nostre blog, Top Parquet, volem parlar-vos sobre com podem acabar amb aquestes i seguir lluint un radiant i ben cuidat terra de parquet.

El tipus de ratllada, compta

Encara que siguem molt previnguts i vigilem amb el terra de casa nostra, gestos tan senzills com moure una cadira, la tinença de mascotes, un objecte pesat o punxant que cau sense voler… poden causar danys “irreparables” en el nostre parquet. Quan això passa podem tenir sort i adonar-nos que no ha passat res o, com sol ser més comú, percebre que tenim una ratllada. No és del gust de ningú oferir un parquet ple d’aquestes i, sobretot, la primera, és la més molesta de totes.

Tenint en compte que cada ratllada és diferent i que, segons l’impacte, pot tenir una profunditat i dimensions diferents; hem de saber eliminar cadascuna d’elles en base a aquests criteris. Per això, a continuació, us oferim alguns dels millors consells per tractar d’eliminar, o com a mínim dissimular, aquests desperfectes inevitables tan inoportuns.

– Ratllada superficial: les menys importants de totes i més salvables. Si ens trobem davant d’una ratllada superficial en el nostre terra de parquet, preparant una solució a base de ¾ d’oli barrejat amb ¼ de vinagre, podem posar-hi remei. Hem d’aplicar la barreja amb un drap humitejat sobre el parquet i deixar-la actuar durant uns minuts. En parquet de roure, noguera o caoba podem utilitzar, també, iode.

– Ratllada mitjana: quan la situació es complica i ja vetllar per la integritat del nostre sòl no és tan fàcil i hem de tenir més cura per intentar resoldre aquest tipus de danys. El truc, en aquest cas, està a aplicar per tota la marca lleixiu d’aigua o ultrafina. Després heu de fer servir una mica de vernís -o cera- per tornar la brillantor al parquet.

– Ratllada profunda: sempre és aconsellable que davant aquest tipus de ratllades us poseu en contacte amb professionals que, realment, analitzin la situació i us donin la seva opinió al respecte, però si voleu intervenir vosaltres mateixos, per eliminar aquest tipus de danys el primer que hem de fer és fregar, amb molt de compte, la superfície danyada amb paper de vidre, fent moviments circulars. Quan percebem que aquesta està desapareixent, hem d’aplicar massilla per fusta, sempre del mateix color del terra, i aplicar-la completament en l’esquerda. Tornem a passar el paper de vidre per deixar la superfície llisa i eliminar l’excés de massilla sense que quedin irregularitats. Finalment, apliquem el vernís o laca corresponent per aconseguir l’acabat perfecte.

Com veieu, no hi ha problema a l’hora d’intentar arreglar aquests desperfectes que, ocasionalment, ens causen molèstia. De totes maneres, recordar un cop més que és fonamental, en cas de no estar segur, assessorar-se pertinentment i garantir la integritat del nostre parquet abans de voler arreglar-lo pel nostre compte i agreujar el problema provocant una trencadissa més gran.