Parquet: decoració i colors

Top Parquet » Parquet: decoració i colors
Muestrario de mano de tipos de parquet de distintos colores y materiales

Quan pensem en el parquet, més si ens referim a ell com a terra de fusta, lògicament, la imatge que el nostre cervell dibuixa és la d’un terra de fusta. Literal. Un sòl que, decorativament, es veu amb els detalls de la fusta, en tonalitats marró. Potser alguna més clara, potser alguna més fosca; però, en definitiva, aquest color no s’evadeix de la nostra ment.

La realitat és que en l’actualitat aquesta no cal que sigui la tònica imperant. I si, per la decoració de la meva llar, m’agradés que fos d’un altre to? Hi ha possibilitat de trobar terra de fusta, que no sigui color fusta? Com es compenetra el terra de fusta amb certs estils decoratius? És millor un to de parquet suau i clar amb un mobiliari neutre? O hi ha variants decoratives que ens recomanen utilitzar una paleta de colors, més que una altra, segons el que ens envolta? El parquet pot oferir-nos totes aquestes possibilitats o la seva curta paleta no limita? Avui, en aquest nou article al nostre blog de Top Parquet, parlarem de colors al parquet i de la seva combinació juntament amb la decoració d’una llar.

El gris, nou rei de la llar

El gris, aplicat als sòls de fusta, s’ha convertit en una de les tonalitats més instal·lades, gràcies a que la seva neutralitat ofereix múltiples possibilitats per combinar amb mobles i electrodomèstics, sense trencar la cadena decorativa que moltes llars mantenen amb el seu particular estil.

Altres tons clars com un parquet grisós tirant a blanc o més fusta, però en tonalitats suaus com el beix, també aconsegueixen aquest efecte d’harmonia quan es barregen amb elements decoratius en colors forts (vermells, verds, blaus foscos, fúcsies…). El gris és molt versàtil en el món de la decoració i té el gran avantatge –respecte dels altres tons clars que hem esmentat per al nostre terra de parquet- que no altera les impressions de la resta de colors amb els quals es barreja: fa que romanguin intactes.

A més, cada vegada més, el gris combina millor amb la presència en auge d’elements que acosten posicions amb aquest. Acers, aluminis, coberteries, aixetes, bateries de cuina… L’aposta per aquestes tonalitats en la decoració de la llar, a risc de caure en el tòpic de fredor, ofereixen la possibilitat inusual de calidesa, modernitat i bon gust quan es combinen com cal, havent aconseguit que aquests tons s’hagin fet omnipresents a la nostra llar i una tendència decorativa a l’alça en els últims anys.

Altres possibilitats

Una decoració monocromàtica és també, gairebé sempre, una opció encertada, especialment si volem combinar-ho amb el nostre terra de parquet. Mantenint-nos en una paleta curta, no ho negarem, amb terres de fusta en tons originals o aquesta versió més grisa, l’adhesió de blancs i negres a l’entorn afavoreix la sensació de continuïtat i de tranquil·litat. El parquet gaudeix, de forma innata, de saber transmetre calidesa i equilibri, així com elegància, sense ser un sòl que, a primera vista, pugui donar aquesta percepció. Però la veritat és que amb les seves avantatjoses característiques i els seus múltiples beneficis s’ha guanyat el títol de terra de l’any en els últims 5-10 anys, on s’ha convertit en el paviment més instal·lat, en aquesta tonalitat nova grisenca, però especialment, en els seus múltiples acabats color fusta natural. I és que, el resultat, es miri com es miri, està garantit amb total satisfacció per part dels clients.

Una recomanació, al revés, i és que si heu de decidir quin parquet pot anar-vos millor a casa, tirant ja d’una decoració basada en el recurrent minimalisme que impera en les corrents actuals de milers de llars; la senzillesa de les línies i formes que produeixen aquest efecte de simplicitat del parquet, accentua l’opció de triar tons molt neutres i, per a res, estridents (dins del que es pugui considerar estrident entre els colors del parquet, és a dir, un to de fusta més aviat fosc). I, de la mateixa manera, s’adapta a estils moderns, i el nostre protagonista pot complementar-se molt bé a estils ètnics -famosos després de l’auge de les rutines més naturals com el ioga o la meditació-. Indiscutiblement, a aquesta decoració, un terra de fusta conferirà un toc natural al conjunt.

Efecte concentració

Un dels tipus d’estades que més instal·len parquet són les habitacions i els racons de descans i/o relax. Per què succeirà això? Doncs pel que us dèiem abans i del que ja hem parlat, amb anterioritat, en altres posts, sobre les característiques del parquet. Aquest dóna calidesa, lluminositat, elegància… Una sensació de relaxació innegable si, a més, sabem combinar-lo com mereix amb la resta d’elements que conflueixen en l’habitació. Els terres de fusta, en aquest cas, originals, en el to lògic; són especialment recomanats en zones d’estudi o de lectura, ja que aporten aquest plus que ens cal per a evadir-nos de distraccions, afavorint la sensació absoluta de concentració.

Podem afegir, en aquesta línia, que triar una pintura clara per les parets de l’espai serà la rematada perfecte. Un cop més, una decoració a base de tons clars amb blancs trencats i/o ivori, sumant aquests detalls en fusta, enfortiran la vivesa de l’habitació. Si aconseguim, a més, gaudir d’una bona dosi d’il·luminació, comptarem amb un autèntic oasi de tranquil·litat a la nostra llar.