La història del parquet

Top Parquet » La història del parquet
Vista del salón de los espejos en Versalles con un magnífico parquet

Pot semblar que la història del parquet és molt recent, ja que la seva popularitat i ús com a paviment per al sòl de múltiples superfícies, ha pres forma en els últims temps. Però, la veritat és que per conèixer la història del parquet hem de remuntar a milers d’anys enrere, als orígens de l’ús de la fusta per part de les primeres civilitzacions, que ja l’empraven.

La fusta en les primeres civilitzacions

Antigament, prop de 3.000 anys abans de Crist, la fusta era un material que es col·locava a terra per protegir-se de la humitat i del fred que aquest desprenia. Després, va anar adquirint protagonisme i egipcis, grecs o víkings la van usar en la construcció completa de vaixells, habitatges i temples.

Va ser, concretament, en l’Edat Mitjana quan el parquet, com el podem identificar avui, neix. Era habitual trobar-lo en els sòls de castells i cases de classes adinerades on cada vegada va prendre més presència i va anar millorant l’elaboració dels mateixos, amb fustes procedents d’arbres de tot tipus: roure, faig, castanyer, freixe, cirerer…

El naixement del parquet

Durant el Renaixement, la influència de l’ús de fusta en aquests espais de renom va anar creixent. Exemples d’això són, principalment a França, el castell Vaux-li-Vicomte, el Palau de Versalles o el castell de Chantilly, els mosaics dels quals han esdevingut model de referència i, fins i tot, encara avui prenen el nom històric. Termes com “parquet Versalles”, “parquet en mosaic” i “parquet Chantilly”, que recorden a les formes d’aquests sòls.

Als segles XVII i XVIII el seu prorrogat èxit va obrir les portes a noves maneres de seguir innovant en sòls i es va incloure la incorporació d’altres materials com el nacre o l’ivori, que reafirmaven la intenció de treballar en embellir els sòls i donar-los un toc que els distingís.

A poc a poc, el parquet va anar sent més assequible. El seu auge imparable va permetre que apareguessin formats més senzills, que van servir perquè altres classes socials poguessin gaudir d’aquest en les seves llars.

El parquet en els nostres dies

Arribats a una actualitat més recent, el segle XX va marcar, sens dubte, un abans i un després en la història del parquet. Primer, perquè l’accessibilitat a aquest material i a totes les seves possibilitats va anar augmentant. I segona, perquè la industrialització i l’estandardització dels processos, les mides i els formats va donar noves oportunitats de negoci i ampliar el focus de possibles clients disposats a instal·lar en el seu espai, parquet.

Durant la segona meitat de segle XX apareixen els sòls laminats i el parquet s’especialitza encara més, donant peu als diferents tipus que coneixem avui. Una especialització que sorgeix, també, de noves necessitats i reptes per afrontar exigències de durabilitat, resistència, etc.

Actualment el parquet, ja sabem, ha pres una notòria presència i la fusta en paviments és una aposta segura, sostenible i de futur, amb grans possibilitats tant en disseny com en decoració, per les múltiples avantatges de què gaudeix i tot el que té per oferir.