Factors a tenir en compte a l’hora de triar parquet

Top Parquet » Factors a tenir en compte a l’hora de triar parquet
Vista de piso diáfano en el que se ve los pasillos, salón y habitaciones. Todo con un parquet instalado

Quan arriba aquest moment en què hem de decidir, definitivament, comprar i instal·lar el millor terra de fusta per al nostre espai, hem de tenir en compte que hi ha diferents factors que poden determinar la seva elecció: el tipus de fusta, el to que ens cal, la durabilitat, el sistema d’instal·lació, la llum i humitat que existiran en l’estada on col·locar-lo, el manteniment posterior, el tipus de mobiliari…

Per no perdre detall d’això i conèixer tots aquests aspectes que s’immiscueixen a l’hora de seleccionar el millor parquet per a la nostra llar, negoci, empresa, etc.; en aquesta nova entrada al nostre blog, Top Parquet, us deixem, a continuació, una sèrie de recomanacions que us poden ajudar a prendre la decisió correcta.

Consells per triar parquet

  1. Definir el seu ús

No és el mateix col·locar el parquet a casa que en el nostre negoci (hotel, restaurant, oficina…). Fins i tot, dins de la llar, les zones de pas determinen les limitacions pel que fa a duresa de la fusta.

Per exemple, en espais de molt trànsit una fusta dura -o molt durada- donarà millor resultat. Estades com el bany i la cuina també poden lluir un bonic parquet, però hem de tenir present que aquest sigui el més estable possible perquè resisteixi la humitat que sol donar-se en aquests espais.

2. Vida útil

Necessitem d’un terra que ens ofereixi seguretat a l’hora de mantenir-lo durant molt de temps? O busquem un canvi de look temporal que pot ser que ens cansi en poc temps? Potser si són les obres per a un local o pis de lloguer, no vulguem invertir-hi més que el mínim… Totes aquestes qüestions heu de resoldre-les per poder triar el parquet que s’adequa a les vostres necessitats.

La fusta natural té un preu superior, però atorga un tacte, una duresa, un color, un disseny i una autenticitat i calidesa difícils d’imitar. Ara, es pot polir i envernissar -o “oliar”- en cas de deteriorament i desgast. El terra laminat, en canvi, no. Les vegades que es pugui acoltellar (acuchillar) dependran del gruix inicial de la taula de fusta. Però el seu preu és inferior i el seu manteniment és molt més senzill.

3. Mètode d’instal·lació

Això ens permetrà determinar el concepte d’obra a realitzar en l’espai i les característiques requerides en el suport.

Hi ha diferents tipus d’instal·lació. D’una banda, el sistema flotant, potser el més estès actualment, en el qual el parquet no es fixa a terra. S’interposa entre aquest i el suport una làmina de polietilè expandit com a barrera antihumitat i confort acústic. Tot això implica una instal·lació més neta, ràpida i fàcil. Dos mètodes d’instal·lació més són l’encolat (recomanat per quan hi ha instal·lada una calefacció per terra radiant) i el fixat a llistons.

4. Estètica

L’aspecte final desitjat condicionarà els tons de fusta i les peculiaritats del vernís. A més, hem de respectar si anem a instal·lar el parquet en un espai ja decorat o en un per decorar, doncs condiciona summament la combinació de tons a triar.

El mobiliari que habita a l’estada, el color de les parets, cortines o altres elements ornamentals, l’orientació de la cambra i la llum que incideix en ella, o, fins i tot, l’efecte visual que volem aconseguir. Per exemple, per buscar donar amplitud en espais poc lluminosos, convé escollir tons de fusta clars.

5. Ubicació

Com dèiem en el punt anterior, l’orientació de l’estada és fonamental. Els raigs de sol que incideixen en aquesta poden alterar el color d’algunes fustes i causar un efecte totalment diferent a l’inicialment esperat.

6. Tenir cura del medi ambient

Un detall particular per a tots aquells que, a més de triar el millor parquet en base a tot el parlat anteriorment, vulguin afegir el seu particular granet de sorra i vetllar per la protecció de l’entorn. El parquet posseeix certificacions ecològiques que certifiquen que la fusta procedeix de boscos sostenibles i els seus processos d’obtenció tenen cura i respecten el medi ambient. A Europa trobem, entre les destacades, l’etiqueta FSC (Forest Stewardship Council) o la PEFC (Programme for the endorsement of Forest Certification).

Si valoreu la possibilitat d’instal·lar un nou terra de fusta -o parquet- a la vostra llar o negoci, no ho dubteu. Des de Top Parquet us ajudem a resoldre tots els dubtes que tingueu i a gaudir de tota la informació necessària per encertar en la vostra elecció.